Är det dags för syllbyte undrar GEAB?

Om du har drabbats av problem med fukt eller kanske någon konstig lukt så kan detta komma ifrån syllarna i ditt hus. Detta behöver man åtgärda genom ett så kallat syllbyte och en behandling med svampdödande medel. Nu tänkte jag berätta lite mer om hur det fungerar hos GEAB.

Det går på flera sätt göra så att syllarna blir bytta, ibland arbetar man utifrån huset men ibland så går det bra ifrån insidan. Det som avgör är helt enkelt hur just ditt hus är konstruerat och man väljer ju såklart alltid den metod som passar bäst för dig och ditt hus. Oftast kan man bo kvar i huset medan bytet görs eftersom man hela tiden tar en bit i taget.

Syllbyte är fuktspärr för framtiden

Det är alltså inte bara att man tar bort det som är fuktigt och eventuellt mögligt när syllbytet görs av GEAB utan dessutom förebygger man nya problem i framtiden. Man lägger ett fukt-tätt membran mellan betongen och bottenplattan och den nya syllen. På så vis kan det inte tränga in fukt vilket i sin tur håller virket torrt och friskt.

Lite matnyttiga fakta är att i vissa byggnader så används syll av plåt, men det vanligaste materialet är trä. Under 60- och 70-talen användes ofta impregnerat virke till syllarna, men när impregnerat material blir fuktigt frigörs ämnen som ger ohälsosam inomhusluft som luktar illa vilket inte är bra. Impregnerat virka kan fortsätta att lukta illa även när det sedan fått torka. Det som också kan vara bra att veta är att det kan, tro det eller ej, faktiskt bli problem med fuktskador även i nyare hus. Att byta syllar behöver med andra ord inte betyda att du har ett gammalt hus, så var alltid vaksam på tecken!