Lär dig mer om lösull

När jag tog över ett gammalt torp för ett antal år sedan så blev jag helt enkelt tvungen att göra om isoleringen på vinden. Jag vet ju att man förr använde sig av det som fanns tillgängligt och det kunde ju vara lite allt möjligt vad gäller material för isolering. Men jag blev ändå väldigt förvånad när jag rev runt i den gamla isoleringen på vinden och såg vad dom hade isolerat med. Det var tidningspapper i mängder och gammalt spån från träd som hade sågats isär och kapats. Inget fint kutterspån som vi hade till hästarnas boxar i stallet. Det är inte så lätt att veta med vad och hur man ska lägga isolering om man aldrig har gjort det innan, men jag har ett bra tips; lär dig mer om lösull!

Expert på lösull

Jag började läsa allt som hade med isolering att göra och då framförallt lösull. Jag vill absolut inte kalla mig för någon expert på lösull men efter ett antal kvällar i veckan framför datorn för att kolla på youtube videos och läsa på om lösull och annan isolering så kan jag nog tycka att jag inte är helt bakom flötet i alla fall när det gäller isolering. Jag fick många bra tips av vänner och bekanta om vad och hur jag på bästa sätt ska isolera en gammal vind, en del bra råd och en del kanske mindre lämpliga.

Lösull eller spån?

Att isolera med lösull är en fantastiskt bra och smidig idé, det är både enkelt och ganska kostnadseffektivt. Men jag hade ett annat alternativ också att välja och det var om jag skulle isolera på gammalt vis och använda spån. I närheten där jag bor ligger nämligen ett sågverk och där finns det MYCKET spån. Nackdelen med spån kan vara att det blir tungt att arbeta med och att det kanske bör bytas ut efter x antal år då det packas. Jag satt länge och nog med dessa två val, men till slut valde jag faktiskt lösull.