Förberedelse inför husbygge

Att bygga hus är inte lätt. Det är mycket att tänka på, inte bara hur det skall se ut utan också grunden. Det får inte komma upp någon fukt och inte heller radon. Radon finns naturligt i berggrunden här i Sverige och strålningen från radon kan vara farlig om den tränger in i inomhusmiljön. Radonduk är en duk som man lägger på grunden för att täta så att fukt och radon inte tränger upp ur grunden och in i huset. Jag har hittat ett företag som säljer dessa dukar och arbetar med att fuktsäkra husgrunder. Så jag skall ta kontakt med dom innan grunden skall gjutas.

Radonduk är ett litet mirakel

Jag har som sagt kontaktat ett företag som säljer radonduk som förhindrar att strålning tränger in i huset, men som också fungerar som en fuktspärr. Den här duken skall vara lätt att lägga eftersom den är armerad och inte går sönder så lätt. Den är ju också åldersbeständig vilket är tur för man gjuter ju grunden en gång. Hela min släkt är hantverkare så jag bygger mitt hus i lösvirke. Vi brukar hjälpa varandra, vi har både elektriker och rörmokare i släkten, så det här kommer att bli ett roligt projekt. Det finns dock en sak då jag kommer att ta in hjälp utifrån, och det är att gjuta grunden och montera radonduken, så det blir ordentligt gjort. Radonduk är inget som vi brukar arbeta med.

Grunden klar

Nu är grunden klar och radonduken på plats. Så nu är det dags för oss att börja arbeta. Imorgon skall jag resa stommen. Det skall vara fint väder imorgon enligt prognosen jag hoppas att den stämmer. Jag antar att detta kommer att ta hela helgen så det blir en liten släktträff samtidigt. Arbete på dagen och grill på kvällen.